Fahrettin Koca: “17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti, 71 bin 866 vatandaşımız yaralandı”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Afet Uyum Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Toplam 17 bin 406 vatandaş hayatını kaybetti. 71 bin 866 vatandaş yaralandı.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu akşam Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca şu bilgileri verdi:
“Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken maalesef tablonun vahameti artıyor. Kahramanmaraş 4 bin 879 ölü, 9 bin 243 yaralı. Gaziantep 2 bin 141 ölü, 11 bin 563 yaralı. Şanlıurfa 304 ölü, 4 bin 663 yaralı. Diyarbakır 212 ölü, 899 yaralı Adana 408 ölü 7 bin 450 yaralı Adıyaman 3 bin 105 ölü 11 bin 778 yaralı Malatya 289 ölü 7 bin 300 yaralı Osmaniye 878 ölü 2 bin 224 yaralı Hatay 5 bin 111 ölü 15 613 yaralı Kilis 74 ölü 754 Elazığ’da 5 17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti, 379’u yaralandı, 71 bin 866 vatandaşımız yaralandı.
“KRONİK HASTALIKLI DEPREM MAĞDURLARIMIZ BİLDİRDİKLERİ İLAÇLARINI ÜCRETSİZ SUNABİLİRLER”
Bundan sonra yardım göndermek isteyen kişi ve kurumların Bakanlığımız ve Valiliğimiz ile bağlantılı planlamalarını yapmalarını özellikle rica ediyorum. Yaralılarımız hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız için uygulama devreye alınmıştır. Vatandaşlarımız artık hastanelerimizde tedavi gören birinci ve ikinci derece yakınlarının bilgilerine e-nabız uygulaması üzerinden ulaşabiliyor. Ayrıca vatandaşlarımız il müdürlüklerimizin bilgi hatlarını kullanarak bilgi alabilirler. Yaralılarımıza da manevi destek yapılmaya başlandı. İsimsiz hastalarımızı tespit etmek ve yakınlarına ulaşmak için ekipler oluşturuldu. Kronik hastalığı olan depremzedelerimiz reçeteli ilaçlarını eczanelerden ücretsiz temin edebilirler. 5 ilde farklı noktalarda kurulan tır ve konteyner eczanelerimiz hizmet vermeye başladı ve hızla sayılarını artıracağız. Vatandaşlarımız ihtiyaç duydukları ilaçları sahra hastanelerimizden temin edebilecekler.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ HASTANELERİMİZİN DURUMU
Sarsıntı bölgesindeki hastanelerimizin durumu hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanemiz tam kapasite hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca Adıyaman’da yıkımların olduğu bölgelere yakın 2 sahra hastanesi ve 13 sahra çadırında sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Doğumevi ve Yörük Selim Devlet Hastanelerinin kullanılmayan alanlarının hizmete açılması için çalışma yapıldı. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin altyapı eksiklikleri giderildi. Acil servisin yanı sıra yataklı tedavi hizmetleri ve ağır bakım üniteleri devreye alındı. Yörük Selim Hastanesi’nde açık olan acil servis dışında servis ve ağır bakım üniteleri devreye alındı. Göksun Devlet Hastanesi bahçesinde acil müdahale çadırı ile sağlık hizmeti verilmektedir. Pazarcık Devlet Hastanesi acil çadırında, Türkoğlu Hastanesi acil çadırında Pazarcık ilçesi gezici hastanesinde sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz.
” İLERİ MÜDAHALE İSTEYEN HASTALAR İL DIŞINA SEVK EDİLMEKTEDİR”
Şu an bulunduğumuz Hatay’da durum kısaca şöyle: Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanemizin bahçesinde kurulan sahra hastanesinde ileri müdahale gerektiren hastalar il dışına sevk ediliyor. Hatay Üniversite Hastanesi bugün itibariyle daha ağır hizmet vermeye başladı. Üniversite Hastanesi bahçesinde birebir formda 6 saha ünitesi hizmet vermektedir. Bu nedenle Hatay’dan diğer illere yaralı sevklerimiz azalmaya başladı. Dörtyol ve Reyhanlı Devlet Hastanelerimizin kapasitelerini 420 yataktan 680 yatağa çıkardık. Bu iki hastanede her türlü sağlık hizmeti verilmektedir. Samandağı’nda yeni açılan 150 yataklı hastanemizde de faaliyet göstermektedir. Kırıkhan’daki hastanemiz zarar gördü. Hastane bahçesinde sahra hastanesi birimlerimizi kurarak acil servis hizmeti veriyoruz.”