Kamu Sendikaları 7. Dönem Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı
Türkiye Kamu-Sen ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, 2024-2025 döneminde memur ve emekli memurların mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi’ne ilişkin görüşlerini paylaştı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, son dönemdeki ekonomik gelişmeleri dikkate alarak taleplerini belirlediklerini söyledi.
Türkiye gerçeklerine dayanan ve ayakları yere basan bir toplu iş sözleşmesi talebiyle masaya oturduklarını belirten Kahveci, “Taleplerimizin hepsi müzakereye açık. Kamu işveren kurulu da inşallah aynı hassasiyeti gösterecektir. duyarlılık.” söz konusu.
Kahveci, Türkiye Kamu-Sen olarak ilk altı ay için yüzde 40 zam istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu yüzde 40’la birlikte refah payında da yüzde 10’luk artış talep ediyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Tabii bu yıl için taleplerimizin kümülatif toplamı yüzde 100,2’ye tekabül ediyor. İlki 2025. yılın yarısında, ilk altı ay yüzde 20, ikinci yarı yüzde 20, artı yüzde 10’dan sonra ilk altı ay yüzde 20 zam yapılacak.
Taleplerimiz gerçekleşirse 2024 prestijiyle en düşük memur maaşı Ocak-Temmuz ortası 32 bin 148 lira olacak. Yıl sonu prestijiyle yani Temmuz-Aralık prestijiyle 41 bin liraya ulaşacak.”
Kahveci, yoksulluk sınırının 35 bin lirayı aştığını belirterek, “Bu fiyat talepleri karşılandığında, yıl sonunda prestijle birlikte memurların ortalama maaşı 38 bin 578 lira ve 50 bin 152 liraya çıkacak. ” dedi.
Göreve yeni başlayan bekar bir memurun maaşının 22 bin liraya tamamlanmasını beklediklerini belirten Kahveci, enflasyon farkının her ay memur ve emeklilerin maaşlarına, aylık 7 bin 851 liraya yansıması gerektiğini söyledi. lojmanda ikamet etmeyen tüm kamu çalışanlarına kira yardımı yapılmakta, vardiya, ek ders ve fazla mesai ücretleri artırılmaktadır. talep etti.
Yeni bir işçi rejimine ihtiyaç olduğunu ifade eden Kahveci, bu süreci inşa etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Toplu sözleşmelerin bu haliyle uygulanamayacağını savunan Kahveci, “Toplu sözleşmede 3 milyon 750 bin işçi, 2 milyon 450 bin emekli memur adına tek bir kişi karar veremez. Yetkililerle masaya otururuz. üyelerimizden alıyoruz.Üyelerimin bana verdiği yetki başkasına devredilemez.Grev hakkını içeren, toplu sözleşme ile bütünleşik grev hakkını içeren bir sendika kanunu çıkarmalıyız, yönetime katılma hakkı ve siyaset yapma hakkı.” dedi.
Bozgeyik: “Kamu hizmetlerinin güçlendirilmesi için taleplerimizi ileteceğiz”
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de enflasyonun her geçen gün arttığına değinerek, “Maliye Bakanı’nın da ifade ettiği gibi kemer sıkma politikalarının ve neo-koruma politikalarının yeniden gündeme geldiği bir döneme girmek üzereyiz. – İşçiye, yoksula ve emekçiye daha çok liberal politikalar dayatılacak, bu politikalara teslim olmayacağız.” dedi.
Kamu çalışanlarının sorunlarına da değinen Bozgeyik, şunları kaydetti:
“Toplu sözleşme masasında özelleştirmelerin durdurulması ve kamu hizmetlerinin güçlendirilmesi taleplerimizi dile getireceğiz. Özellikle kamu-özel işbirliği projeleriyle şehir hastaneleri, köprü ve tünellere aktarılan kaynaklarımızı durdurarak buraları kamulaştırıp yeni işleyen bir yapı inşa edeceğiz. kamu çalışanlarının yönetimde söz ve karar sahibi olduğu bir hayat taleplerimizi ileteceğiz.”