Keşfedilen yıldız sistemi, aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegene ev sahipliği yapıyor olabilir
Keşfedilen dış gezegenlerin büyük çoğunluğu, güneş sistemimize çok benzeyen yıldız sistemleri içinde yer almaktadır. Bu sistemlerde merkezde bir veya birden fazla yıldızın etrafında dönen gezegenler bulunur. Ancak son araştırmalar çok sıra dışı bir keşfi ortaya çıkardı.
Bilim adamları astronomi tarihinde yeni bir keşfin eşiğinde
Gökbilimciler, sistemi 400 ışıkyılı uzaklıktaki PDS 70 yıldızının etrafında araştırmak için Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizilimi (ALMA) yer birimini kullandılar. Son araştırmalara göre, bu yıldızın etrafında aynı yörüngeyi paylaşan iki dış gezegen olabilir.
Önceki gözlemlerde, araştırmacılar bu yıldızın yörüngesinde PDS 70 b ve c olarak adlandırılan iki ötegezegen yaptılar. Ancak PDS 70b gözlemi sırasında, aynı yörüngeyi paylaşan kardeş bir gezegene işaret eden bir enkaz bulutu keşfedildi.
Uydu ağı teknolojisinde yeni dönem: İmzalar atıldı!
PDS 70 sistemindeki enkaz bulutunun önemli bir kütleye sahip olması bilim insanlarını heyecanlandırdı. Araştırmacılar, bulutun kütlesinin Ay’ımızın kütlesinin yaklaşık iki katı olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle toz bulutu ikinci bir gezegen oluşturma sürecinde olabilir ya da toz bulutunun içinde zaten bir gezegen olması da olasıdır.
Jüpiter Truva asteroitleri gibi, güneş sistemimizde bir gezegenin yörüngesini paylaşan birçok küçük cisim örneği vardır. Dünya’nın yörüngesini paylaşan asteroitler bile var. Ancak gökbilimciler, güneş sistemimiz de dahil olmak üzere, aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegene hiç rastlamadılar. Bu doğrulanırsa astronomi tarihinde bir ilk olacak.
Araştırmacılar daha fazlasını öğrenmek için 2026’da ALMA’yı tekrar kullanarak sisteme bakıp gezegenin ve toz bulutunun yörüngelerinde nasıl hareket ettiğini gözlemlemeyi planlıyor. Aynı yörüngeyi paylaşması muhtemel iki gezegen hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.